AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI U VELIKOM BUKOVCU

Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg 17. svibnja organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija u Velikom Bukovcu u prostoru Agroturizam Požgaj održat će se u vremenu od 09:00 do 12:00 sati, a na nju su pozvani mještani i djelatnici tvrtki na području općine Veliki Bukovec te svi darivatelji koji su u mogućnosti odazvati se akciji.

 

VAŽNO!

Osobe koje su preboljele COVID 19 mogu pristupiti akciji dobrovoljnog darivanja krvi ako im je od posljednjeg simptoma bolesti proteklo 28 dana. Osobe koje su bile u samoizolaciji (kontakti s oboljelima) mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome .
 

NAPOMENA AKO STE CIJEPLJENI:

1. cjepivima baziranim na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac)
- odgoda darivanja 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok), odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)
2. cjepivima baziranim na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen)

- odgoda darivanja 4 tjedana nakon cijepljenja

Osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske mogu darovati krv 14 dana od datuma povratka ili ako imaju PCR SARS-CoV-2 RNA negativan test napravljen po povratku.