Edukacija je održana dana 15.05.2024. u osnovnoj školi Ludbreg. Preventivna manifestacija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ koja se provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Varaždinska, PP Ludbreg, PPP Varaždin, GDCK Ludbreg i Vatrogasne zajednice grada Ludbreg pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, NPSCP i grada Ludbreg. Drugi razredi prošli su obuku o cestovnom prometu, radionicu prometne policije, prvu pomoć te vatrogasnu radionicu i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija.

 

Iznimno nam je drago da smo ovim učenicima ponudili nešto edukativno i jako zabavno, a to je ”Program prometne kulture za najmlađe”. Nakon multimedijskog teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon. Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim - automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

 

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice hvala Vam dragi učenici. Kratku školu prve pomoći održala je gđa Mirjana Jerbić, ravnateljica GDCK Ludbreg. Učenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?). Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. krvarenje iz nosa.

 

Aktivnostima su se pridružili i vatrogasci koje je organizirao gosp. Nenad Cindori, predsjednik DVD Ludbreg. Svaka čast vatrogasnim društvima i cjelokupnoj zajednici. Polaznike su upoznavali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Vatrogasnim radionicama djeci su na originalan način približili svu vatrogasnu tematiku za najmlađe. Zaista Vam Hvala i jedno veliko BRAVO za zajednicu.

 

Nastavljamo dalje sa radionicom prometne policije, koju je osobno pripremio načelnik PP Ludbreg gosp. Ivica Kokot i gosp. Siniša Vađunec kontakt policajac. Iz PPP Varaždin sudjelovao je gosp. Marko Šafarek. Djeca su imala priliku upoznati se s policijskim vozilima, policijskim motorom i zanimanjem policajca kojeg su ponosno prezentirali naši plavci prijatelji programa. Djeca su zaista uživala u ulozi policajca s pravim policijskim automobilom, motociklom, puštali su sirene, pričali na razglas, isprobavali razne policijske rekvizite.

 

Hvala na izvrsnim radionicama i suradnji GDCK Ludbreg, PP Ludbreg, PPP Varaždin i vatrogasnim društvima koji su se odazvali na poziv „Program prometne kulture za najmlađe“ i uveličali manifestaciju u školi. Ovim putem se zahvaljujemo na podršci Gradu Ludbreg za realizaciju edukacije „Program prometne kulture za najmlađe“.
 

Na manifestaciji su nas posjetili mediji gdje su na školskom igralištu dronom snimali cjelokupni program. Pozdrav ekipi, hvala na podršci.

 

Posebno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku gosp. Tihomiru Horvat, ravnatelju škole. Hvala Vam na gostoprimstvu i ugodnom druženju. Bilo nam je kao uvijek zadovoljstvo doći u Vašu školu, gdje se osjećamo kao doma. Veliki pozdrav stručnom timu osnovne škole Ludbreg i na odličnoj suradnji. Ocjena 5 za kuharice.

 

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!
 

Izvor: https://jumicar.net/os-ludbreg-2/